……………..
Meest gelezen artikelen

 

 

Happy Necks

Op je tandvlees

Wondermeridianen Bert Heinzberger
Redoxregulatie Maartje Wijnhoven 2022
Op bezoek bij Happy Necks

Download Artikel Happy Necks

Als voorzitter van de NVBT ben ik de afgelopen jaren op bezoek gegaan bij verschillende therapeuten, medisch specialisten of bedrijven die een waardevolle aanvulling voor de bio-
logische tandheelkunde kunnen zijn. Al deze geïnterviewden uit het verleden hadden een zeer bewuste link met het alternatieve/additieve medische zorgcircuit. Met dit interview wil ik
een volgende reeks van interviews starten met personen die wel degelijk biologisch te werk gaan, maar dit niet doen onder de vlag van ‘alternatief’. Op deze manier wil ik proberen inzichtelijk te maken dat de reguliere medische platforms en die uit het additieve circuit elkaar steeds dichter naderen. De aftrap van deze nieuwe serie wordt gegeven door de fysiotherapeut Jerry Jansen en zijn vriend Peter van Dijk. Beide zijn verantwoordelijk voor een betere hoofdondersteuning in onder andere de tandartsstoel.

Hoe is uw samenwerking met elkaar ontstaan? Kunt u iets over uzelf vertellen?
Jerry: Na mijn VWO ben ik fysiotherapie gaan studeren. Na mijn studie heb ik veel verschillende activiteiten gedaan en heb ik steeds geprobeerd om mijzelf te ontwikkelen, zodanig dat ik mij prettig voelde in al mijn bezigheden. Mijn weg heeft geleid langs een zelf opgerichte fysiotherapieafdeling in een IJslands ziekenhuis, als ZZP’er in een grote fysiotherapiepraktijk in Nederland, een opleiding geluidstechnicus, een voltooide manueel therapeut opleiding, een diploma tweedegraads biologieleraar en sinds 2016 toch weer terug naar de fysiotherapie. Nu als eigenaar van een fysiotherapiepraktijk waar verder gekeken wordt naar de oorzaak van de klachten dan alleen lokaal, waar de pijn zit. Altijd op zoek naar de échte oorzaak. Zo ben ik ook na mijn afstuderen weer gaan nadenken over klachten in de nek door verkeerde werkhouding. Waarschijnlijk toch getriggerd, omdat ik tijdens mijn studie bij de ACTA meegewerkt heb aan een onderzoek onder begeleiding van Jules Hesse en Corine Visscher over de nek curvatuur in relatie tot meerdere (pijn)klachten bij de behandelaar, maar ook bij de patiënt. Een vriend van mij bracht mij toen in contact met Peter van Dijk, die ook iets met kussens wilde ontwikkelen en dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het speciale nekkussen van Happynecks®.
Peter: Ik ben iets minder gestructureerd bezig geweest en ben meer van de hak naar de volgende tak gegaan. Dit pad heeft mij over de gehele wereld gebracht, nadat ik voortijdig was gestopt met de HAVO. Ik ben na de schoolperiode, die ik uiteindelijk met deelcertificaten wel heb afgemaakt, naar de Alpen gegaan om daar een aantal jaren te functioneren als snowboardleraar, barman en als gastheer in een zeer luxe hotel. Na ongeveer tien jaar verhuisde ik naar Londen en deed daar sales en marketing voor een groot evenementen-bureau, met beurzen over de gehele wereld. Na dit onrustige leven en door de crisis in 2008 heb ik de switch gemaakt naar de ICT, waar ik met name verantwoordelijk was voor de sales en aftersales. In deze periode kreeg ik het idee om een kussen te ontwikkelen dat ingebouwde elektronica bevatte en zo meerdere functies kon uitvoeren. Voor zorginstellingen, juist omdat de elektronica de kussens multifunctioneel maakten. Te vergelijken met de nieuwste generaties horloges. Dit bleek toch een stap te ver te zijn. Maar gelukkig kwam ik door een oude vriend in contact met Jerry, die ik toevallig al eerder ontmoet had op het schoolplein van mijn kinderen. De start van Happynecks® was geboren.

Wat gebeurde er toen jullie gingen samenwerken?
Jerry: Als fysiotherapeut met kennis over het belang van de nekwervels voor de totale houding en voor het kaakgewricht en de occlusie heb ik aan Peter uitgelegd dat zo’n kussen eigenlijk ontbreekt in de medische wereld. Het zijn niet alleen tandartsen die het kussen gebruiken, ook in andere beroepsgroepen zijn gebruikers omdat het kussen uniek is in zijn vormgeving. Het ondersteunt de normale anatomie van de wervelkolom en zodoende zorgt het door deze juiste ondersteuning voor een goede ontspanning tijdens bijvoorbeeld een langdurige tandheelkundige behandeling.
Peter: Als bedrijfsman ben ik verantwoordelijk voor de logistiek om het kussen in de markt te zetten en door mijn wereldwijde netwerk kunnen wij nu zeggen dat het Happynecks® kussen verkocht wordt in meer dan 40 landen. Het bedrijf is door dit succes nu uitgegroeid van een productielijn op de keukentafel naar een bedrijf op het industrieterrein van Assendelft. Een puur Hollands product waar we trots op kunnen zijn.

Is het Happynecks® kussen biologisch te noemen?
Jerry: Het is niet alleen de vorm van het kussen, die de anatomische curves van de wervelkolom volledig ondersteunt, maar ook de binnenkant van het kussen is bijzonder. We hebben uitgebreid getest met meerdere vormen van soft materiaal en zo ons eigen kunststof schuimbed ontworpen dat de juiste tegendruk geeft. Daardoor ligt het hoofd in de meest ideale ondersteunde positie. Dat mag wat mij betreft best biologisch genoemd worden.
Peter: We hebben onderzoek gedaan zowel bij behandelaars als bij patiënten. Van beide kanten was er een groot percentage zeer positief en wilde graag bij de volgende behandeling weer dat er gebruik gemaakt zou worden van dit kussen. Beide onderzoeken waren behoorlijk uitgebreid, er zijn meer dan 150 mensen ondervraagd. De patiënt ligt rustiger in de tandartsstoel en als gevolg daarvan staat hij na afloop van de vaak langdurige behandeling, veel gemakkelijker en meer ontspannen op uit de stoel. Het is eigenlijk vreemd dat hier niet eerder aan gedacht is.

Wat willen jullie bereiken met de ontwikkeling van dit kussen?
Jerry: Onze gedachte is altijd geweest dat het kussen een nuttige bijdrage zal kunnen leveren. Het is goed doordacht, goed onderzocht en zorgt voor betere behandelingen. In staande positie heeft het lichaam een zo-danige wervelkolom curvatuur, dat het hoofd zo efficiënt mogelijk wordt gedragen boven de schouders. Het relatief zware hoofd wordt vele malen moeilijker te dragen als het in
liggende of halfzittende positie naar achteren hangt. Het kost dan veel spierkracht en het beïnvloedt mogelijk ook het kaakgewricht en de occlusie in negatieve zin als het hoofd niet in de juiste positie verkeert. Deze kennis uit de fysiotherapie heb ik toegepast op de tandartsstoel. De meeste tandartsen maken vullingen en kronen terwijl de patiënt een liggende houding heeft. Bij veel instelbare hoofdsteunen van tandartsstoelen is de ideale ondersteuning moeilijk te verkrijgen en is de positie van het hoofd van de patiënt niet gelijk aan de positie in staande dan wel zittende positie. Er ontstaat zo mogelijk een verkeerde occlusie waar de patiënt op den duur last van kan krijgen. Wordt er gebruik gemaakt van het Happynecks® kussen, dan is de hoofdpositie bij de liggende patiënt correct en zeer constant. Dat bleek bij meerdere patiënten vrijwel hetzelfde te zijn. Op deze manier past een vulling of kroon waarschijnlijk ook beter in de occlusie. Ook behoeft de tandarts niet de stoel steeds weer in zittende positie te zetten en weer terug. Een extra voordeel voor de tandarts.
Peter: Het is zo’n eenvoudig product om in te passen in de dagelijkse praktijk en een relatief niet dure investering voor een tandarts. Daarom wil ik graag bereiken dat steeds meer tandartsen dit kussen zullen aanschaffen voor meer comfort en betere behandelingen waar én de patiënt maar zeker ook de tandarts voordeel bij heeft.

Jullie werken samen met meerdere tandartsen. Hoe is hun reactie?
In de ontwikkelingsfase hebben we dat onderzocht. De reacties waren overwegend zeer positief. Zowel bij het onderzoek onder tandartsen als het onderzoek onder patiënten. Patiënten liggen door de ideale nek/hoofd positie in de best mogelijke houding om al hun schouder-, nek- en hoge rugspieren te ontspannen en dat blijkt de behandeling te optimaliseren. Voor zowel de patiënt als de tandarts, valt op te maken uit de reacties. We zijn nu ook bezig een rugsteun te ontwikkelen die zorgt dat de patiënt tevens alle onderste rugspieren kan ontspannen. Dit zal waarschijnlijk weer een stap zijn in de richting van optimaal comfort tijdens de tandartsbehandeling.

Jullie zijn open minded aan het werk. Zijn er nog meer nieuwe producten te verwachten?
We zijn op dit moment bezig om een kruk te ontwikkelen met een zit-ondersteuning en meer stabiliteit voor de tandarts. Er is weliswaar al veel op de markt, maar wij denken dat ons biologisch denken onderscheidend zal zijn. Niemand had ooit verwacht, dat een patiëntenkussen zoveel zou kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de tandheelkundige behandeling. Zo verwachten wij dat de nieuwe tandartskruk voor de tandarts ook een soortgelijk effect zal sorteren.Een andere nieuwe ontwikkeling is het kleinere model van het Happynecks® kussen, speciaal geschikt voor kinderen. Al onze producten worden ontwikkeld om een probleem op te lossen met behulp van biologische principes.

Zijn er opmerkingen, adviezen, die jullie de tandartsen zouden willen meegeven?
Jerry: Ik ondersteun alle ergonomische adviezen die nu al gegeven worden. Ik ben echter van mening dat naast alle goede ondersteuning, het voor de juiste werkhouding erg belangrijk is om zoveel mogelijk afwisseling in werkhouding na te streven. Dat doe je door tussen de behandelingen door te bewegen of door je instrumenten bij bepaalde behandelingen net niet onder handbereik neer te leggen, zodat je gedwongen wordt uit je vaste houding te komen en je rugspieren even een andere tonus krijgen. Bewegen voorkomt namelijk veel pijnklachten. Stap steeds even uit je gebruikelijke houding. Het lijkt vanzelfsprekend maar het is zo ontzettend waar! Het advies van mij is dus: “Ga regelmatig uit je standaard bewegingspatroon!”

Is het kussen te gebruiken bij iedere tandarts behandeling?
Je kunt het altijd gebruiken, maar het is met name ontwikkeld voor de langdurige behandelingen bij de tandarts. Michael Stanley uit Portugal gebruikt het bijvoorbeeld altijd en zegt dat hij niet meer zonder kan en als zo’n bekende biologisch denkende tandarts dit zegt, dan zijn wij daar enorm blij mee. Je kunt uiteraard het kussentje op meerdere posities neerleggen om in de boven- of onderkaak goed te werken. Ligt het kussentje goed, dan zijn de hals bloedvaten nog steeds goed doorbloed en niet afgesloten. Bij langdurige behandelingen hangt het hoofd vaak iets te ver achterover met het instelbare hoofdkussen van de stoelfabrikant. Dan kan het zijn dat de patiënt bij opstaan duizelig wordt. Waarschijnlijk is er mogelijk een gedeeltelijke afsluiting van de hals bloedvaten geweest waardoor de vasovagale storing op kan treden.

Hebben jullie nog een afsluitende opmerking?
Wij vinden het leuk dat wij met ons kleine team op deze manier een rol kunnen spelen bij de behandeling van patiënten. Daar zijn wij trots op! De mensen van de goede tandheelkunde zijn onze klant. Dat is toch geweldig!

Tandartsmijders

STROP VOOR DE VOLKSGEZONDHEID

Tekst: Margriet Spark | Illustratie: Pluis

De kosten voor de gezondheidszorg in Nederland bedragen ruim 5.000 euro per persoon per jaar. (1) Het overslaan van regelmatige controles bij de tandarts zorgt voor een steeds grotere stijging van de individuele zorgkosten. Dat is niet te zien in de statistieken van de zorgkosten, zoals er over het algemeen geen verbanden worden gelegd tussen wat er in de mond (niet) gebeurt en de medische gevolgen daarvan elders in het lichaam.

Ouderenzorg
Er wordt vaak gedacht dat het een probleem is dat alleen ouderen aangaat. Immers, zo’n 80% van de ouderen die in een verpleeghuis wordt opgenomen, heeft een slechte mondgezondheid. (2) Er zijn veel redenen aan te wijzen waardoor ouderen minder goed voor hun gebit zorgen. Maar de oorzaak is misschien al te vinden in het gedrag van patiënten vele, vele jaren voordat een opname in een verpleeghuis plaatsvindt. Zo kunnen medicijnen de speekselvorming verminderen. Speeksel is heel erg belangrijk voor de gezondheid in de mond.
Antischimmel, antibacterieel, wondgenezing en bescherming van glazuur zijn enkele
werkingen van het speeksel die bij een verminderde speekselproductie onder druk komen te staan. Tandartsen kunnen hier alert op zijn, maar staan machteloos bij tandartsmijders.

Medicijngebruik
In Nederland zie je vanaf ongeveer het 40ste levensjaar een enorme stijging in medicijngebruik. (3) De medicijn-voorschrijvende arts denkt niet dat daarmee indirect, via de bacteriën die nu bij een ontsteking in de mond in het lichaam komen, een longonsteking of ontsteking van de hartkleppen veroorzaakt kan worden. Omdat het moeilijk is om al die verbanden te leggen, zie je tandartsmijders ook niet in de statistieken terug. Psychische stoornissen nemen de grootste hap uit de zorguitgaventaart. Dat ook aan een psychische stoornis een verwaarloosde mond ten grondslag kan liggen, is voor veel behandelaars niet direct duidelijk.

No show
Het is in Nederland niet verplicht om naar een tandarts en/of mondhyiënist te gaan. Het is een misvatting dat een bezoek aan deze specialisten alleen in het belang van je gebit is. Je algehele gezondheid is daarmee gemoeid. Mits ook tandartsen en mondhygiënisten alert zijn op signalen die in een groter verband gezien moeten worden. Tandartsen moeten ook in overleg met de huisarts van hun patiënten durven gaan voor het welzijn van de patiënt. Ook (onnodige) behandelingen kunnen schadelijke gevolgen hebben. Terughoudendheid is belangrijk bij de (tand)arts waar het mogelijke behandelingen en (farmacologische) ingrepen betreft. Deze kunnen namelijk onbedoelde en ongewenste gevolgen hebben. Op langere of kortere termijn en niet eens per definitie in het behandelde gebied. De focus moet op leefstijl(verbetering) liggen. Zo kunnen de kosten van de gezondheidszorg in de hand gehouden worden en, het allerbelangrijkste, is de patiënt beter af. (4)
Honderdduizenden kinderen gaan nog altijd niet naar de tandarts. (5) Terwijl tandzorg tot 18 jaar onder de basiszorg valt. De vrees is dat dit de tandartsmijders van de toekomst zijn met alle gevolgen van dien.

1) www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ kosten-van-ziekten
2) www.innovatiekringdementie.nl/a-1918/mond zorg-is-blinde-vlek-met-ernstige-gevolgen
3) www.sfk.nl/publicaties/data-en-feiten/
data-en-feiten-2019
4) Heleen Dupuis in ‘Op het scherp van de snede.’ Uitgeverij Balans 1998, ISBN: 9789050183888
5) www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/
artikel/4839276/600000-kinderen-niet-naar-
periodieke-controle-tandarts-associatie

INTERVIEW UIT NR 01-2021, 25 JAARGANG

 

Suiker

Suikerklontjes
De Nederlander krijgt gemiddeld 8.400 suikerklontjes per jaar binnen. Dat is 103 gram oftewel 23 klontjes per dag. [1]

Gezondheidsclaims druivensuiker-tabletjes verboden
Druivensuikertabletjes zijn vooral onder sporters erg populair. De fabrikant van Dextro Energy doet voorkomen alsof ze gezond zijn, zonder op de gevaren te wijzen. [2]
De gemiddelde Nederlander is daarnaast niet actief genoeg om deze extra suikerinname te rechtvaardigen.
Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Madrid concludeerden na onderzoek dat sporters beter presteren als ze denken dat het innemen van prestatieverhogende energietabletjes/drankjes hun prestaties verbetert. Hoe zekerder men is over de informatie op de verpakking (de claims), des te groter is de prestatieverandering. [3]

Zuiveldrankjes
De Reclame Code Commissie veroordeelde in 2015 Friesland Campina voor ongefundeerde loze gezondheidsclaims in hun reclamecampagne op tv na een klacht van de hoofdredacteur van NVBT Magazine.

Sapjes
Frisdrankautomaten op scholen mogen geen suikerhoudende drankjes meer aanbieden. Door de lopende contracten zal dat pas halverwege 2018 gerealiseerd zijn. De branche heeft vrijwillig deze stap gemaakt. Light-producten blijven wel verkrijgbaar. Ook zitten er supermarkten voldoende in de omgeving van scholen om deze maatregel teniet te doen. Supermarkten zijn ook vaak goedkoper dan automaten. De vrees bestaat dat de branche met even slechte alternatieven komt, zoals vruchtensapjes en dergelijke. [4]

[1] Euromonitor / De Volkskrant 7-9-2017
[2] Europese Hof van Justitie, 8 juni 2017, C-296/16P Dextro energy.
[3] Voedingsgeneeskunde, Jaargang 18, nr 4 2017
[4] NOS, 6-9-2017

UIT NR 03-2018, 22 JAARGANG

Per ongeluk parodontitis verhelpen

De invloed van voeding, ademhaling en slaap op parodontitis.

Tekst en Beeld:
Timo Hans, Psysis Academy

Kun je aan de mond zien hoe het gesteld is met de rest van het lichaam? Of kun je aan de rest van het lichaam aflezen hoe het met de mond gesteld is? In dit artikel wil ik het vooral met je hebben over de laatste benadering. Waarom?

Slaap:
Ik vind slaap een fascinerend onderwerp. Enerzijds omdat het overgrote deel van onze cliënten een onvoldoende slaapkwaliteit heeft. Anderzijds omdat veelvoorkomende klachten als chronisch pijn, energieniveau en afvallen dominante relaties hebben naar een verminderde slaapkwaliteit. Ook zijn er prachtige relaties te leggen naar de mondgezondheid.

Slaapspecialisten leggen vaak de relatie van stress naar slecht slapen. Maar vergeet niet dat de relatie andersom net zo dominant is. Onderzoek laat zien dat mensen met een onvoldoende slaapkwaliteit hun stress-as activeren. Slecht slapen geeft dus ook fysieke stress in ons lichaam. Deze fysieke stress heeft op lange termijn invloed op het microbioom. Onder invloed van deze fysieke stress neigt het microbioom eerder naar dysbiose in het gehele maag-darmstelsel waar de mond een belangrijk onderdeel van is. Een directe relatie naar de mond is dat een verminderde slaapkwaliteit ervoor zorgt dat er spontaan PGE2 in het lichaam geproduceerd wordt. PGE2 verhoogt de ontstekingsgevoeligheid in de mond en heeft directe relaties naar het beschadigen van het parodontium.

En dan is er nog de balans tussen anabool en katabool. Onder behandelaars en trainers wordt deze vaak vergeten. Ik denk omdat het een algemene relatie is. Toch is hij mega relevant voor praktisch al je cliënten en dus wil ik het aan bod laten komen in dit artikel.
Anabool staat voor weefselopbouwend en ontstekingsremmend, het groeihormoon is in dit proces het meest dominante hormoon. Katabool staat voor weefselafbrekend en stimuleert daarmee weefselafbraak en ontsteking. Onze cliënten zijn overdag dominant katabool omdat het lichaam als prioriteit heeft om energie uit te geven. In onze moderne samenleving is overdag alleen maar meer katabool geworden door alle prikkels en ‘stress’ die onze cliënten te verwerken krijgen. Tijdens een goede nachtrust wordt ons lichaam weer anabool en kan zo de ‘schade’ herstellen die we overdag geleden hebben. De balans tussen katabool en anabool kent dus een dubbel zo groot probleem. Omdat onze cliënten enerzijds meer katabool zijn geworden overdag en dus ontsteking stimuleren. En anderzijds omdat ze slechter slapen waardoor het groeihormoon minder aanwezig is. De twee grootse gevolgen zijn een verminderde weefselopbouw en een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Twee componenten die cruciaal zijn bij parodontitis.

Conclusie:
Slecht slapen beïnvloedt het hele lichaam op veel fronten negatief. De mond is hierop geen uitzondering. Het is onmogelijk om een goede mondgezondheid te behouden als iemand slecht slaapt. Een goede 70% van de volwassenen in Nederland geeft aan dieper te willen slapen en meer uitgerust te willen wakker worden. Wordt het wellicht tijd om slaap-kwaliteit definitief in de intake te integreren? (Let op: de vragen op de vorige pagina kun je gebruiken om erachter te komen hoeveel van jouw cliënten een onvoldoende slaapkwaliteit hebben. Deze vragen helpen je nog niet verder om het slaapprobleem op te lossen. Hiervoor is meer expertise nodig).

Voeding & maaltijdfrequentie:
Als het aankomt op voeding kun je je focussen
op een tweetal zaken. Wat je inhoudelijk eet en hoe vaak je iets eet. In dit artikel wil ik graag bewust stilstaan bij hoe vaak de cliënt eet. Omdat zowel wetenschappelijk als in de praktijk het steeds duidelijker wordt dat dit een belangrijke parameter is.

Als ik tijdens een lesdag voor mondhygiënisten vroeg naar het ideale aantal eetmomenten dan was het antwoord: “Tussen de 7-9 keer”. Vroeg ik echter naar het ideale aantal eetmomenten bekeken vanuit de mondgezondheid dan antwoordde het grootste deel van de groep met: “Zo min mogelijk”. Zelf word ik mega nieuwsgierig van dit grote verschil. De reden van mijn nieuwsgierigheid is de volgende.

Lage maaltijdfrequentie
Zes jaar geleden startte ik de opleiding Physis Academy. Tijdens deze opleiding worden vele inzichten gedeeld over het voordeel van een lage maaltijdfrequentie. De onderbouwing hiervan is zowel wetenschappelijk, fysiologisch als praktisch. Inmiddels hebben meer dan 500 para-medisch specialisten deze opleiding doorlopen. Deze specialisten adviseren veel van hun cliënten een lage maaltijdfrequentie (rond de drie maaltijden per dag gemiddeld). En de resultaten die behaald worden zijn minstens spectaculair te noemen! Cliënten hebben:

– Veel meer energie
– Vallen makkelijker af
– Raken snel pijnvrij
– Hebben vaak minder medicatie nodig (altijd in samenwerking met huisarts/medisch specialist)
– En we zien hierbij enorme positieve veranderingen aan de mondgezondheid.

Zou ik een interventie mogen kiezen die het meeste invloed heeft op het positief beïnvloeden van parodontitis dan is het een lage maaltijdfrequentie. Als er enerzijds veel onderbouwing is voor een lage maaltijdfrequentie en anderzijds heeft de mondgezondheid het meeste baat bij diezelfde lage maaltijdfrequentie. Hoe kan het dan we dit niet actief aan onze cliënten adviseren? Ik vind dat we het gesprek over maaltijdfrequentie nieuw leven moeten inblazen. Om kritisch te kijken naar de huidige adviezen en ze waar nodig te herzien. Zij het alleen bij
cliënten met klachten (waaronder parodontitis) omdat zij het zo hard nodig lijken te hebben.

(Let op: gezonde mensen kunnen met veel gemak minder vaak per dag eten. Veel van onze cliënten behoren echter niet tot de gezonde groep. Het is niet verantwoord om deze cliënten een lage maaltijdfrequentie te adviseren zonder dit te overleggen met een specialist. Daarbij betekent een lage
maaltijdfrequentie niet dat je op die dag minder gaat eten).

Ademhaling:
Ademhaling kun je net als voeding opdelen in twee hoofdthema’s. In dit geval adem-halingstechniek (bijv. het verschil tussen een borst- of buikademhaling). En de ademhalings-chemie (bijv. het gehalte van CO2 t.o.v. O2 in het lichaam). Waar ademhalingstechniek een enorm dominante rol speelt bij o.a. bruxisme wil ik vandaag met jullie stilstaan bij ademhalings-chemie vanwege de dominante rol in parodontitis.

Het belangrijkste om te weten van adem-halings-chemie is dat als deze vermindert
je cliënt eerder overgaat naar een mondademhaling. Mondademhaling is desastreus voor de kwaliteit van het tandvlees en
daarom is het voor mij cruciaal om hier
aandacht voor te hebben.

In dit artikel wil ik vooral stilstaan bij de patronen die bij een volwassene de mondademhaling stimuleren en in stand houden. De twee meest dominante domeinen die een mondademhaling activeren zijn voeding en stress. Dit omdat ze beide invloed hebben op de receptoren die onze homeostase controleren. Dit zijn de receptoren in de aortaboog en de medulla oblongata (de hersenstam). Door een foutief voedingspatroon en/of veel stress raken deze receptoren gevoeliger afgesteld. Het resultaat is een ademhalingssysteem wat steeds eerder neigt om bij te ademenen door de mond. Is de cliënt eenmaal een mondademhaler dan creëert dit een patroon waar de cliënt maar moeilijk uit komt.
Zo zorgt een mondademhaling voor meer ortho-sympathische activiteit (fight/flight) en dus meer stress. Cliënten die door hun mond ademen hebben mede hierdoor een enorm slechte slaapkwaliteit. Hier start een vicieuze cirkel waar de meeste cliënten niet zelf uitkomen.

1 De mondademhaling zorgt naast parodontitis voor een dominant slaapprobleem.
2 Dit slaapprobleem heeft via eerdergenoemde relaties weer invloed op de ontstekingsgevoeligheid.
3 Zolang de mondademhaling aanwezig is zal dit patroon niet veranderen en verergeren de klachten.

Kun je van een cliënt die door zijn/haar mond ademt weer een neusademhaler maken? Zeer zeker! Echter dit is niet een makkelijk patroon om af te bouwen. Er is veel kennis nodig over voeding, stress en ademhaling om dit blijvend te kunnen bewerkstelligen. Te veel kennis om in dit artikel te delen.

Afsluitend:
In dit artikel heb ik je meegenomen in hoe ik als ‘niet-mond-specialist’ kijk naar parodontitis. Domeinen als slaap, ademhaling en voeding horen mijns inziens helemaal thuis in de wereld van de mondgezondheid. Ik hoop dat het artikel je verwonderd heeft en dat het je gebracht heeft tot nieuwe inzichten.

Ik wens je de komende weken veel plezier met de stelling/vraag: Kun je aan de mond zien hoe het gesteld is met de rest van het lichaam? Of kun je aan de rest van het lichaam aflezen hoe het met de mond gesteld is?

Timo Hans is 35 jaar en heeft een duidelijke missie. Nederland klachtenvrij in drie generaties. Dit doet hij door drie bedrijven te runnen in 3,5 dag. Hij is oprichter en docent bij Physis Academy. Een opleiding die zorgprofessionals leert om met het 6 domeinen model de meest mooie resultaten te behalen. Daarnaast is hij professioneel spreker om dezelfde visie binnen bedrijven te laten landen. En als derde is daar de stichting Physis Educatie. Een stichting die zich inzet om kinderen van hun klachten af te helpen. De primaire focus ligt hier op stress, slaapproblemen, pijnklachten en darmproblemen.

Geen prik, maar een pilletje als vaccin

De coronavaccinatie staat behoorlijk op de rit. Nou, nee dus. Er zijn zoveel verschillenede vaccins en leveranciers dat het duizelt. De vaccins, na verbazingwekkende snelle goedkeuringsprocedures, komen vervolgens maar mondjesmaat beschikbaar. De vaccinatie urgentievolgorde verandert voortdurend. En als je alsland geen geld hebt of geen goeie lobby, mag je rustig afwachten of er nog wat je kant op komt druppelen dit jaar … Kan zo’n vaccinatiecampagne in crisistijd (pandemie) nouniet structureel beter?

Tekst: Jeroen Overbos | Beeld: Christel Sagniez, Tumisu

Het klinkt simpel, maar eenvoudig is het allesbehalve
In plaats van dat onze wereldleiders de aller slimste mensen bijeenbrachten om ze samen aan het werk te zetten om een vaccin te ontwikkelen tegen SARS-CoV-2, hebben ze dat in handen gegeven van commerciële partijen. Als winnaar kwam Pfizer uit de bus! Met een matig werkzaam vaccin, waarvan twee prikken nodig zijn en dat bewaard moet worden bij -70 graden Celsius. Hoe verzin je het!? Dat is toch helemaal niet werkbaar.Waarom inzetten op een klassiek vaccin als je de gehele wereldbevolking moet inenten in zo’n kortst mogelijke tijd? Het injecteren van een vaccin door getrainde mensen in een priklocatie duurt te lang, kost te veel en is met die bizarre koelverplichting volkomen ondoordacht. Zeven komma zeven miljard mensen wachten op bescherming tegen een griepvirus. Dat is niet helemaal waar. Niet iedereen wil gevaccineerd worden, maar hier gaat het vooral om: niet iedereen KAN gevaccineerd worden. Als het vaccin in pilvorm was ontwikkeld, had inmiddels iedereen, per post desnoods, al een vaccin ontvangen. Op de nuchtere maag innemen met wat vocht.Twee onderzoekers van de Universiteit van Gent zijn al heel erg ver met het ontwikkelen van de Corona-pil dat ingepakt het maag-darmkanaal kan overleven. Dat deze heren in de marge van vaccinontwikkeling moeten opereren is schandalig. “Als het ons lukt, zijn we allemaal verlost van die vervelende prikjes”, zeggen ze. Maar dáár gaat het niet om! Behalve de afvalberg aan flesjes, injectie-materiaal, watjes, handschoenen, mondkapjes, schorten en ga zo maar door, zijn er de kosten van het bouwen en inrichten van priklocaties, sommige XXL, die dan ook nog voorzien moeten worden van gekwalificeerd personeel. Allemaal niet nodig als je een pilvaccin had gehad. Waarom professor Eric Cox en dr. Bert Devriendt niet geholpen in plaats van de Pharma-giganten miljoenen euro’s toe stoppen zonder garantie op een goede afloop?

Polio
Wie denkt dat orale vaccins niet al decennia-lang bestaan, heeft het mis. De vaccinatie tegen polio gebeurt sinds 1956 voornamelijk oraal. Het vaccin komt verpakt in een suikerklontje gewoon via de mond binnen. In 1990 ging Oman tegen de richtlijn van de WHO in om naast de suikerklontjes ook nog een injectie te geven. Omdat gebleken was dat
de effectiviteit in sommige gebieden achterbleef bij Europa en Amerika. Dat was ook een optie geweest voor SARS-CoV-2, eerst een pil en later een spuit. Dan was er een snelle en goedkope basis-bescherming gecreëerd die eventueel later versterkt kan worden. Een ander voordeel van orale vaccinatie is dat orale vaccins in staat zijn om zowel in het bloed als in de beschermde slijmlagen van het lichaam (de mucosa) een immunologische reactie op te wekken. Dat is heel belangrijk en gebeurt niet bij injecteerbare vaccins. Met behulp van de huidige kennis in moleculaire biologie is het zelfs mogelijk om vaccins in planten te produceren. Wanneer een oraal vaccin in eetbare delen van een plant wordt gemaakt, kan het vaccin toegediend worden door simpelweg de plant of het eetbare deel ervan op te eten.
Maar … polio is een maag-darmprobleem en corona is een ademhalingsstelselprobleem. Daarom moeten we misschien toch eerder denken aan een neusspray dan aan een pilletje.

Mucosale vaccinatie
Weer een universiteit, dit keer die van Nebraska in de Verenigde Staten. Ook hier weer een professor en viroloog (Shi-Hua Xiang) die met wat mager subsidiegeld van het ‘COVID-19 Rapid Response Grant-programma’ ‘moederziel alleen’ aan een betere oplossing werkt dan de Pfizers, Modernas en Jansens. “Ja”, zegt hij: “Mijn vaccin zal een oplossing kunnen zijn voor ontwikkelingslanden die moeite hebben om doses van de leidende covid-19-vaccins veilig te stellen.” We hebben het hier over een neussprayvaccin. Zijn uitvinding bruist van de logica. Het virus dringt binnen via het neus/mondgebied, dus juist dáár immuniteit opwekken, profiterend van de krachtige eerstelijnsverdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers in de luchtwegen. “De strijd aangaan op het punt van virale toegang, waardoor een vroege infectie onder controle wordt gehouden voordat het een gevestigde systemische infectie wordt.” Aldus professor Shi-Hua Xiang.
Het werd half februari als groot nieuws gebracht, Rotterdamse virologen hadden een neusspray ontwikkeld die fretten 24 uur beschermen tegen corona. Gommers en Koopmans (beide inmiddels BN’ers) vinden er ook wat van. “Het is een hele kleine studie, maar misschien hebben we er iets aan”, zegt Gommers hoopvol. (Hijzelf heeft inmiddels 2x Pfizer-BioNTech in laten spuiten na een krachtige Binnenhoflobby.) De Rotterdamse onderzoekers werken overigens nauw samen met wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Maar weer niet met Shi-Hua Xiang die al veel verder is dan 24 uur bij fretten.

Defensie
Het Russische vaccin Spoetnik-V is ontwikkeld door het Russische ministerie van defensie. In een recordtijd leverden ze een goed werkend en veilig vaccin. Ruim en snel beschikbaar en bovendien goedkoop. Ook in China leveren staatsbedrijven vaccins af. Snel, veilig, goedkoop en half januari al bij 50 miljoen Chinezen in de arm. Is het raar dat de testresultaten niet afgewacht worden, voordat met vaccineren wordt begonnen? Niet echt, want voor het testen heb je vrijwilligers nodig en deze mensen zijn én vrijwilligers en beoogde ontvangers in één. Ook in de westerse wereld werden vroeger op deze manier vaccins getest. Toen het woord ‘placebo-
controlegroep’ nog niet bestond. Nu testen wij onze vaccins op arme (Zuid-)Afrikanen die, als het vaccin eenmaal veilig bevonden is, het zelf niet kunnen betalen en moeten wachten of er nog iets voor ze overblijft. Had de wereldgemeenschap de handen ineengeslagen om samen aan een coronapil of -neusspray te werken, dan waren we nu een heel stuk verder geweest in het normaliseren van ons bestaan.
Naast het poliovaccin, rotavirusvaccin en tyfusvaccin zijn er momenteel maar weinig commerciële orale vaccins op de markt. Omdat er geen geld mee te verdienen is. Zo simpel liggen de feiten en daar verandert zelfs een vernietigende covid-19-pandemie helemaal niets aan.

—————————————————–
Geraadpleegde Bronnen
Universiteit van Gent, TROUW van 15 september 2000: ‘Suikerklontje frustreerde de strijd tegen polio’,
Bibliotheek Universiteit Utrecht, website RIVM,
Medical Xpress/University of Nebraska 1 december 2020: ‘Neusspray kan een naaldvrije Covid 19 vaccin
betekenen’,

 

 

UIT NR 01-2021, 25 JAARGANG

Lezing Roel van Wijk
Mondflora in balans

WAAROM EEN GEZONDE MONFLORA ESSENTIEEL IS OM ZIEKTEBEELDEN TE VOORKOMEN
Tekst: Laura Kluyver, orthomoleculaire voedingsleer- en suppletiedeskundige
Beeld: blue®m, illustratie: Buro BlauwBrug

Heb jij last van gaatjes, tandvlees-problemen of een slechte adem? Misschien is jouw mondflora wel uit balans! Dat probiotica oftewel ‘goede bacteriën’ belangrijk zijn voor een gezonde darmflora, is inmiddels algemeen bekend. Maar dat de juiste probiotica tevens je mondgezondheid sterk kunnen verbeteren, is nog relatief onbekend binnen de dentale wereld.

Als je bedenkt dat we meer bacteriën dan cellen in ons lichaam hebben, kun je wel nagaan dat bacteriën een belangrijke rol spelen in het lichaam. Ronald Muts (bio-energetisch tandarts bij MP3-tandartsen in Apeldoorn) vertelt in dit interview waarom probiotica essentieel zijn en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat ook jouw ‘mondmilieu’ in balans blijft. Tevens wordt er een relatie gelegd tussen het ontstaan van westerse ziektebeelden en de aanwezigheid van pathogene (slechte) bacteriën in de mond.

Mondhygiëne
Waarom is een goede mondverzorging zo belangrijk om ‘slechte’ bacteriën niet te laten overheersen?
Mondhygiëne is een belangrijke, maar zeker niet de enige factor voor het wel of niet ontwikkelen van goede of slechte bacteriën.
Wat je in feite doet met mondhygiëne, is het reduceren van het aantal bacteriën in de mond. Dat kun je doen door een tongschraper te gebruiken, met een tandenborstel te poetsen en de ruimte tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden. Echter, is je voeding niet goed door bijvoorbeeld het gebruik van te veel koolhydraten (suikers) en een te lage inname van goede vetten, dan kunnen de aanwezige bacteriën nog steeds de kans krijgen om pathogeen (slecht) te worden.

Stress
Dus ondanks een goede mondhygiëne kan een onvolwaardig voedingspatroon nog steeds bijdragen aan het ontstaan van pathogene bacteriën? Inderdaad. Dat zijn die onbegrepen gevallen waarvan je denkt: “De mondhygiëne is eigenlijk best aardig en de tandplak valt ook erg mee”, maar die regelmatig gaatjes ontwikkelen of tandvleesproblemen hebben. Een ander voorbeeld is stress; stress kan ook tandvleesproblemen veroorzaken. Dit ontstaat doordat stress zorgt voor een hormonale disbalans, waardoor het natuurlijke beschermingsmechanisme in de mond verzwakt en daarmee een verstoring veroorzaakt tussen de goede en de slechte bacteriën.

Suiker
Wat gebeurt er precies in je mond wanneer je veel koolhydraten (suikers) gebruikt? Dan worden de pathogene bacteriën, die leven op die koolhydraten, gevoed en daarmee kunnen ze zich heel gemakkelijk vermenigvuldigen. Dit terwijl probiotica vooral hun voeding halen uit meervoudige suikers zoals oligofructosen of oligosachariden. Wanneer je veel groenten eet, doe je probiotica een plezier; eet je veel suiker, dan maak je je pathogene bacteriën gelukkig. Dus ondanks het feit dat je je mondhygiëne goed op orde hebt: is je voeding onvolwaardig, dan is de verdeling tussen je goede en slechte bacteriën ook onvolwaardig.

Zuivel
Hoe kijk je naar het gebruik van zuivel, aangezien dit ook wordt beschouwd als een licht-probiotisch voedingsmiddel? Dan heb je het vooral over zuivel zoals kwark en yoghurt waaraan bacterieculturen zijn toegevoegd om de producten zuur te maken. Dat heeft zeker een gunstige invloed, maar het ligt er een beetje aan, wat de mondgezondheid betreft, welke bacteriën worden toegevoegd. Daar zitten heel veel verschillen in. De ene bacterie heeft een gunstige werking op de mondflora, waar een andere weer gunstiger is voor je darmen.
Dus niet alle probiotica zijn goed voor zowel de mond als voor de darmen? Er zijn veel overeenkomsten, maar ook ver-schillen. Ik heb daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Wanneer we kijken naar probiotica voor de mond, is het belangrijk dat ze zich goed kunnen hechten aan het tandoppervlak of aan de zachte weefsels zoals de tong, het tandvlees of het mondslijmvlies. Zeker niet alle bacteriën kunnen zich goed hechten.

Bacteriën
Bestaat ons lichaam uit meer bacteriën dan cellen of is dit een fabel? Goede vraag. Dit is zeker geen fabel, maar een feit. En het is ook een behoorlijk verschil. We hebben ongeveer 10 tot de macht 12 lichaamscellen, dus zet er 12 nullen achter. Het aantal bacteriën is minstens 100 keer zo hoog. Dus we hebben veel meer bacteriën dan cellen in ons lichaam. Als je alleen al bedenkt dat we 20 miljard bacteriën in onze mond hebben en nog veel meer in de darmen, dan heb je wel een beetje een beeld. Het totale gewicht van onze darmbacteriën is ongeveer een kilo.

Kunnen pathogene bacteriën in de mond eigenlijk ook ziektebeelden elders in het lichaam veroorzaken?
De Streptococcus mutans en de Lactobacillus veroorzaken cariës en daarnaast heb je nog een heleboel paropathogenen, zoals de A.a.-bacterie. Deze bacteriën veroorzaken op lokaal niveau problemen zoals tandvleesontstekingen, maar ook problemen ‘op afstand’. Ontstekingen in de mond hebben namelijk weer invloed op de gezondheid van de rest van het lichaam. Er worden continue ontstekingsmediatoren vrijgegeven die in het bloed komen en onder andere hart- en vaatproblemen veroorzaken.

En kan het ook andersom zijn? Eerst ontwikkel je bijvoorbeeld diabetes en daardoor ontstaan ontstekingen in de mond?
Er is een meridiaansysteem. Tanden en kiezen hebben via het meridiaansysteem een relatie met een bijbehorend orgaan. Dus elke tand
en kies heeft een link met een orgaan.
Op het schema (zie figuur A) van Dr. Reinhold Voll, de ontwikkelaar van dit schema, kun je dit precies zien.

Zo hebben de snijtanden bijvoorbeeld een relatie met de nier/blaas-meridiaan. Zijn er bijvoorbeeld problemen met een voortand, een wortelkanaalbehandeling of ontsteking, dan moet je bij een patiënt eigenlijk altijd kijken of er ook iets met het orgaan aan de hand is. Vraag daarnaar: “Heeft u vaak last van een blaasontsteking of heeft u wellicht prostaatproblemen?” Vaak klopt de relatie. Een ziek orgaan beïnvloedt de tand. Dat zijn van die onbegrepen problemen aan een tand: iemand eet gezond, gebruikt geen medicatie, heeft weinig stress en toch is er een probleem. Vaak is de oorzaak dan te vinden bij een ziek of belast orgaan, wat je dus terugziet in de mond.

Speeksel
Speelt speeksel nog een rol in het ontstaan van goede of slechte bacteriën?
Absoluut. We hebben het dan vooral over het kauwproces. Zodra je start met kauwen, komt er meer speeksel vrij. In speeksel zitten eiwitten en spijsverteringsenzymen en daarmee start je je spijsvertering. Speeksel is een ideaal medium voor probiotica en dat vinden onze darmen dan weer erg prettig. Het is ook heel goed om als je ‘s morgens opstaat, als eerste je mond te spoelen met water. In de nacht worden namelijk de meeste probiotica in de mond gevormd. Slik dus ook het water door waarmee je spoelt en spuug dit niet uit! Neem je probiotica in supplementvorm, neem dit dan ook in voor het slapen gaan, zodat probiotica de meeste kans hebben zich te vermeerderen.

Zijn er onderzoeken die aantonen dat probiotica bepaalde problemen kunnen verhelpen? Absoluut. Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat de toevoeging van probiotica aan je voeding en/of in suppletievorm cariës remmend werkt alsmede parodontale problemen voorkomt. Ook is beschreven dat probiotica een gunstige werking hebben op de schimmel Candida albicans en zelfs bij de slijmvliesafwijking Lichen planus kan het verlichting brengen. Dit is trouwens een ziekte die steeds vaker voorkomt. De Oral Gel van blue®m (zie advertentie elders in dit blad of op www.nvbt.nl) en bepaalde producten met hyaluronzuur kunnen de klachten verzachten. De meest bekende orale probiotica zijn de Lactobacillus salivarius en de Streptococcus salivarius.

Probiotica
Is ons immuunsysteem afhankelijk van probiotica of heeft dit niets met elkaar te maken? Probiotica zijn zelfs sterk bepalend voor ons immuunsysteem! We hebben het hier over een percentage van 70%, dat is behoorlijk. Wat probiotica doen, is het op hun beurt uitscheiden van allerlei stoffen. Door uitscheiding van deze stoffen voorzien deze gezonde bacteriën ons van een natuurlijk anti-bioticum. Bovendien produceren probiotica vitamine B, vitamine K, bacteriocinen en antischimmelstoffen. Heb je voldoende probiotica in je mond en in je darm, dan heb je daarmee een sterk defensiemechanisme.

Als er ziektebeelden ontstaan, betekent dat in veel gevallen dat er te weinig probiotische bacteriën in de darm zijn?
Ja, of in de mond. Niet alleen probiotica, maar het totaalplaatje van het lichaam is uiteraard belangrijk. Waar je afweersysteem ook van afhankelijk is, is natuurlijk je vitaminen- en mineralenstatus. Hier kun je veel mee doen door de juiste voeding te eten en aanvullend supplementen te gebruiken. Veel mensen denken dat als ze maar ‘goed’ eten, ze voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgen. Het is een illusie om te denken dat dat nog lukt met het huidige vitaminen- en mineralenverlies in de hedendaagse voeding. Daarnaast moeten je darmflora en totale flora ook in evenwicht zijn. Symbiose is in dit geval belangrijk. Probiotica zelf zijn weer sterk afhankelijk van prebiotica. Prebiotica is de voeding voor probiotica.

Hebben we het dan over vezels?
Ja, we hebben het over onverteerbare vezels. Deze zitten in allerlei voedingsmiddelen en vooral in groenten, geitenmelk, xylitol en bepaalde oligosachariden. Sommige mensen zeggen: ik eet wel 200 gram groenten per dag, maar dat is nog te weinig als je ongeveer een kilo voedsel per dag eet. Reken maar uit: dat is slechts 20%. Het streven is 50 procent van je voeding uit groenten te laten bestaan.

Antibiotica
Ik weet dat er geregeld antibiotica toegepast wordt binnen de tandheelkunde. Hoe sta jij hier tegenover? Ik gebruik zelden antibiotica. We hebben het over hooguit 1 à 2 keer per jaar. Bijvoorbeeld bij spoedeisende gevallen tijdens de weekenddienst. Verder proberen wij antibiotica zoveel mogelijk buiten de deur te houden. We gebruiken andere, meer natuurlijke middelen om onze patiënten voor te bereiden op bijvoorbeeld een implantaatbehandeling of een extractie. Denk bijvoorbeeld aan hoge doseringen liposomale vitamine C, D3 en K2, omega-3-vetzuren en de Teeth & Bone Formula van blue®m. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Werken jullie trouwens met specifieke orale probiotica?
Ja. Tot voor kort waren er nog drie merken op de markt die specifiek gericht waren op de mondflora. Helaas zijn er twee merken verdwenen, omdat er waarschijnlijk te weinig gebruik van wordt gemaakt binnen de dentale wereld. Het merk dat we nu gebruiken, is Bonusan, de Probio Oral. Gebruik je algemene probiotica voor je mondflora, dan zal dit niet voldoende werken. De meeste probiotica zijn maagzuurresistent, zodat het ‘heel’ in je darmen terechtkomt. Er zit dus een bepaalde coating op. Je kunt wel nagaan dat dat in de mond helemaal niets doet vanwege die coating.

Moet je bij mondproblemen levenslang probiotica gebruiken? Van probiotica is bekend dat wanneer je na enige tijd stopt met suppleren, het effect op een gegeven moment ook weg is. Het heeft een zogenoemde doorgangstijd van 2 tot 4 weken om zijn werk te kunnen doen. Stop je met het gebruik en zijn er geen maatregelen genomen om het milieu voor probiotica te verbeteren, dan neemt de oorspronkelijke flora weer de overhand. Echter, is er wel een verandering opgetreden: probiotica hebben voor een deel hun kenmerken doorgegeven aan de oorspronkelijke bacteriën. Als er tegelijkertijd aanpassingen worden gedaan in het voedingspatroon, zoals minder koolhydraten en meer vezels, is een blijvend effect van de probiotica veel sterker. Ik dicht deze stelling een hoge mate van waarschijnlijkheid toe.

Advies
Wat zou je als advies willen meegeven aan onze lezers? De mond is het begin van de darm. Als de mond niet in orde is, kun je e van uitgaan dat de darm dat ook niet is. Belangrijk is dat mondgezondheid afhankelijk is van meer dan alleen een goede mondhygiëne. Lifestyle-factoren zoals roken, alcohol, bewegen, stress, ademhaling en voeding zijn eveneens van groot belang. Het is een kwestie van balans. Een dysbiose (disbalans in de microflora) en tekorten blijken vaak ten grondslag te liggen aan veel ‘ziektebeelden’. Je moet je dan altijd afvragen: “Hoe sterk is de balans verstoord en is het een ziekte of is het een gebrek?” Cariës kan bijvoorbeeld voor meer dan 50% worden gereduceerd met een voldoende hoog gehalte vitamine D3 en parodontale problemen voor meer dan 20%. Met het verbeteren van je mondgezondheid verbeter je natuurlijk ook je totale gezondheid; de mond is immers onderdeel van een heel systeem. Gekscherend is dat de geniale ‘ontdekking’ van de bio-energetische tandheelkunde. Mijn algemeen advies wat voeding betreft: koolhydraatarm, veel (biologische) groenten en eiwitten, en de goede vetten gebruiken. Het is heel erg moeilijk om die lifestyleverandering zonder een goede begeleiding te doen. In onze praktijk werken we daarom samen met een voedingsdeskundige om een ‘voedingsdesign op maat’ te maken voor patiënten met (mond)gezondheidsproblemen.

INTERVIEW UIT NR 03-2018, 22 JAARGANG

 

Op je tandvlees lopen

Dat sporten gezond is, weten we allemaal, maar dat er veel chronische welvaartsziekten zijn die een relatie onderhouden met de staat van je gebit, dat weten de meesten mensen niet. In die zin is alleen gezonde voeding en sporten niet genoeg om te voorkomen dat je ziek wordt. Minder hygiëne, onvoldoende en/of verkeerd onderhoud van je gebit kan een aanleiding zijn tot een flink aantal welvaartsziekten, waar-onder kanker, diabetes, Alzheimer, maar ook beroertes en hartinfarcten.

Bacteriën in het tandvlees uit tandplak, maar ook uit langzaam ontbindende wortelkanaalbehandelde tanden en kiezen en ernstige cariës, kunnen via inslikken in de darmen en in de bloedbaan komen. In een onderzoek door de Harvard School of Public Health [1] werd er een duidelijk verband gelegd tussen alvleesklierkanker en mannen met slechte gebitten.

Wortelkanaalbehandelde tanden en kiezen, die eigenlijk lijkjes zijn die in de mond langzaam in ontbinding gaan, zijn een bron van pathologische bacteriën en toxische stoffen.
Waar vroeger een tand of kies werd geëxtraheerd, heeft tegenwoordig de esthetiek het gewonnen van de levensbedreigende gevolgen die wortelkanaalbehandelde elementen voor de gezondheid kunnen hebben. In mijn praktijk kom ik de bewijzen daarvan aan de lopende band tegen.

Alzheimer
Dat zelfs Alzheimer nu gelinkt wordt aan de staat van ons gebit, zal velen verbazen. Een recente landmark study in San Francisco [2] laat zien dat in de hersenen van 51 van de 53 Alzheimer-patiënten de giftige afvalstoffen van de pathologische tandvleesbacterie
Porphyromonas gingivalis zijn terug te vinden. Blijkbaar kan deze bacterie zich door inslikken verspreiden door het lichaam en de toxische enzymen die deze tandvleesbacterie produceert, hierdoor afzetten in het speeksel, het ruggenmerg en de hersenen. In het onderzoek was de schade die onder andere werd gevonden in de geheugencentra, na besmetting met deze tandvleesbacterie bij muizen, een bewijsvoering dat mensen met langdurige tandvleesziektes 70% meer kans hebben om uiteindelijk dementie en/of Alzheimer te ontwikkelen.
Bacteriën in de mond kunnen ook direct door het tandvlees migreren in de bloedbaan. Hierdoor is het mogelijk om uit te breiden naar de bloedvaten en organen. Er ontstaan ontstekingsreacties die aderverkalking en vervolgens de kans op een hartinfarct en hartontsteking doen vergroten.

Nitraat-nitriet-nitrosaminen
Nitraten uit voeding worden door bacteriën in de mond omgezet in nitrieten. Deze kunnen zich binden aan eiwitten om vervolgens kankerverwekkende nitrosaminen te vormen. Deze omzetting gedijt uitstekend in een warme, zure omgeving, zoals in de mond en in onze maag.

Mensen met langdurige paradontitis hebben een hoog gehalte aan schadelijke nitrosaminen in de mond en darmen. Naast het feit dat deze stoffen uiterst kankerverwekkend zijn, blijkt uit recente studie dat deze nitrosaminen ook ten grondslag liggen aan insulineresistentie. [3]
Hoe meer bacteriën in de mond meedoen aan deze omzetting, hoe meer nitrosaminen zich in het lichaam kunnen vormen.
Door de enorme hoeveelheid van nitraten in onze voeding, onder andere door het toenemen- de gebruik van kunstmest (kaliumnitraat), additieven als nitriet in onder andere vleeswaren en oude kazen en nitrosaminen in onze medicatie, onder andere bloeddrukremmers [4], hoeven we ons eigenlijk niet te verbazen over de explosieve groei van ziektes als kanker, diabetes en Alzheimer.

Anaerobisme
Nitrieten en nitrosaminen binden zich in ons lichaam aan de rode bloedlichaampjes. Vervolgens doen zij het ijzer in de hemoglobine (rode bloedkleurstof) oxideren, waardoor het niet meer beschikbaar is voor de opname en het transport van zuurstof. Dit heet anaerobisme. (Ik denk hier ook meteen aan moderne ziektes zoals fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom.)
Een bepaald enzym kan deze reactie weer terugdraaien. Zuigelingen, maar ook vele volwassenen, blijken echter niet over voldoende van deze enzymen te beschikken. Daarbij is de opname van fluoride via tandpasta niet behulpzaam, omdat fluoride een enzym dodende werking heeft. Je kunt dus heel ‘gezond’ eten en veel sporten, maar als je je gebit en tandvlees niet goed verzorgt, kun je door verkeerde en grote aantallen bacteriën in je mond nog steeds veel van deze nitrosaminen aanmaken.

In mijn praktijk kom ik regelmatig chronisch vermoeide patiënten tegen of cliënten die last hebben van pijnlijke en vermoeide spieren (onder andere bij fybromyalgie). De oorzaak is, natuurlijk, altijd individueel bepaald. Zo kan er bijnieruitputting aan ten grondslag liggen, een slecht werkende schildklier, verzuring en/of kanker. Bij de EAV-meting komen echter vaak verstoringen en afwijkingen naar voren die hun oorsprong hebben in tandvleesontstekingen, diepe pockets, tandsteen, slechte gebits-verzorging, verouderde wortelkanaalbehandelingen en/of rotte stompjes onder kronen en bruggen. In de meeste gevallen laten de EAV-meting en een inspectie van de tong-spiegel goed zien waar de oorzaak van de klacht ligt. In samenspraak met de bio-energetische tandarts kan dan door middel van uitgebalanceerde voeding, gerichte supplementen en/of klassieke homeopathie de pathologische bacteriegroei teruggedrongen worden en op die manier de (lichamelijke) klachten behandeld worden.

Wat betreft de nitraten en nitrieten in onze voeding is het belangrijk om zoveel mogelijk biologische groenten te eten, omdat deze niet met kunstmest worden gekweekt. We kunnen beter voedingsmiddelen mijden die met nitriet additieven behandeld zijn.Voldoende hoogwaardige vitamine C gebruiken. Het omzettingsproces van nitraat-nitriet naar nitrosaminen wordt hierdoor onderbroken.Ook de Lactobacillus-bacterie is nuttig om de omzetting van nitraat-nitriet in nitrosaminen te verminderen. Deze bacterie vind je in veel gefermenteerde producten zoals yoghurt en zuurkool, en in een gezonde darmflora. En bovenal is het enorm belangrijk je gebit goed te verzorgen en voor regelmatige controle een bio-energetische tandarts te bezoeken.

Anu Alexander Kruijtbosch
Praktijk voor Natuurgeneeskunde & klassieke homeopathie
Expertise in Bio- energetische tandheelkunde. Consulten in Haarlem en Lelystad
www.2thecore.nl
06-25 02 29 96

Bronvermelding
[1] “A Prospective Study of Periodontal
Disease and Pancreatic Cancer in U.S. Male Health Professionals,” Dominique S. Michaud, Kaumudi Joshipura, Edward Giovannucci, Charles S. Fuchs, JNCI, 2007; 99:1-5
[2] www.dailymail.co.uk/Health/article-
6623771/Having-gum-disease-Ramses- risk-Alzheimers.html.
[3] de la Monte SM, Tong M, Lawton M, Longato L. Nitrosamine exposure
exacerbates high fat diet- mediated type 2 diabetes mellitus, non alcoholic steatohepatitis,and neurodegeneration with cognitive impairment,de lamonte. Mol Neurodegener.2009 Dec 24;4:54. doi: 10.1186/1750-1326-4-54.
[4] HTTP://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/01/ geneesmiddelenagentschap-eist-
aanpassing-kankerverwekkend-medicijn- a3652595.

UIT NR 01-2019, 23 JAARGANG

Bio-energetisch Tandheelkunde

BIO-ENERGETISCHE TANDHEELKUNDE
Er is steeds meer vraag naar bio-energetische tandartsen. Deze tandartsen kijken niet alleen naar de mond, maar gaan uit van een verband tussen mondgezondheid en lichamelijke gezondheid.

Mensen met gebitsklachten kunnen ook andere klachten hebben (dat is meestal het geval). Door klachten in de mond staat het immuunsysteem onder druk en kunnen patiënten sneller ziek worden. Ook kunnen problemen elders in het lichaam signalen afgeven via het gebit en de mond. Zowel fysiek als mentaal. Zelfs voordat die persoon zich ziek voelt.

KWIKBELASTING
Een goed voorbeeld van de sterke relatie tussen gebit en lichaam is het zware metaal kwik in amalgaam-vullingen. Door batterijvorming tussen verschillende metalen in de mond gaat het kwik het lichaam in en een groot aantal mensen ondervindt daar hinder van. De link tussen lichamelijke klacht en de kwikbelasting wordt niet altijd gelegd. Een bio-energetisch werkende tandarts let wel op deze signalen. Je ziet mensen vaak geweldig opknappen na het verwijderen van zo’n belastende vulling. Chronische vermoeidheidssyndroom, reumatische klachten, colitis ulcerosa; kortom, allerlei chronische ziektebeelden kunnen verdwijnen.’ Naast het verwijderen van die vulling is ontgiften belangrijk. Het kwik verdwijnt dan ook uit het bindweefsel in het lichaam.

IMMUUNSYSTEEM
Ons immuunsysteem wordt gunstig beïnvloed door vele factoren, onder andere gezonde voeding, voldoende slaap, weinig stress en emoties. Het immuunsysteem is dan in staat om allerlei storingen in de mond onder de duim te houden. Bijvoorbeeld bij een griepaanval gaat een patiënt soms kiespijn krijgen, omdat de weerstand te laag is. Dan blijkt dus dat er met die kies iets aan de hand is.’

De huidige opleiding tot tandarts is gericht op techniek en de bio-energetische tandheelkunde heeft hierin te weinig ruimte.
De tandheelkunde moet in de geneeskunde weer een grotere rol gaan spelen, want momenteel weten  artsen te weinig van tandheelkunde af. Hierdoor wordt er bij ziektebeelden onvoldoende aan de mond gedacht.